Jezelf wegcijferen in het zorgen voor de ander kan een tijd goed gaan. Totdat er een moment komt dat je de rekening krijgt gepresenteerd. Overbelasting ligt op de loer. Zorgen voor de ander staat op 1, maar jij bent er zelf ook nog. Met jouw behoeften en verlangens.

Beslissingen nemen, alles goed regelen of het overzicht bewaren, je draait er je hand niet voor om. Je doet alles en het is best lastig om dat los te laten en aan iemand anders over te laten. Is het je eindelijk gelukt om wat tijd vrij te maken om iets voor jezelf te doen, voel je je daarover schuldig. Hulp vragen zodat je wat meer wordt ontlast is niet gemakkelijk.

Belangrijk is om na te denken over wat je wel en niet aankunt en wanneer bij jou de grens is bereikt. Kijken naar wat je wel of niet wilt of kan. Wie zou je kunnen inschakelen voor hulp. Als de last op je schouders te groot is, kan dat gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is tijd om te ontstressen en een pas op de plaats te maken. Rekening te houden met jouw behoeften en verlangens. Niet alleen maar bezig zijn met wat de anderen van jou wensen. Behoeften en verlangens heb je op verschillende gebieden, zoals emotioneel, vanuit je omgeving, lichamelijk of sociaal. Zoek uit waar jij behoefte aan hebt en maak plannen om daaraan te voldoen.

Chris zorgt voor zijn vader. Van de kinderen woont hij dichtst bij zijn vader, daarom heeft hij het mantelzorgen opgepakt. Een drukke baan, gezin met puberende kinderen en een werkende vrouw. Het is schipperen met de tijd. ’s Avonds na het bezoek aan zijn vader ligt hij uitgeblust op de bank. Hij is gestopt met sporten, want hij heeft er de puf niet voor. Zijn vrienden zijn daarover teleurgesteld, zij zien hem zo weinig. Zijn broer en zus willen regelmatig een kort berichtje of overleggen. Zijn kinderen hebben zijn hulp nodig met wiskunde. Zijn vrouw Ria vraagt of hij nu eindelijk de klusjes in huis gaat doen. Iedereen tevreden stellen lukt niet. Chris heeft behoefte aan ontspanning. Lekker een dagje op pad met zijn vrouw, door een leuke stad rondslenteren en een terrasje pakken. Gezellig weer sporten met zijn vrienden wil hij ook graag. Beetje bij beetje lukt het hem om tijd voor zichzelf te nemen.