THEMA LEESBOEKJES VOOR MENSEN MET DEMENTIE 

Zes jaar geleden begon Joke Liebens als vrijwilliger in het woonzorgcentrum Toermalien. Daar ging zij voorlezen aan mensen met dementie. Haar vrijwilligerswerk heeft haar ertoe gebracht om leesboekjes voor mensen met dementie op de markt te brengen met een thema. In mei komen er twee nieuwe boekjes uit: De tijd van weleer en Een reis door ’t leven. Tijd om via Joke meer te weten te komen over deze leesboekjes. 

Start

Joke: “Ik startte met het enige voorleesboek die aanwezig was, ‘Luisteren in je leunstoel’. In dit boek stonden een paar teksten. Voor de rest ben ik zelf op zoek gegaan. Daarom heb ik mijn thuisbibliotheek uitgebreid. Echter, ik vond niet één boek rond themaverhalen. Met een zware, uitpuilende tas vol boeken, ging ik de bewoners van de Toermalien bezoeken. De bewoners vonden het voorlezen fijn. Geboeid luisterden ze en vertelden ze over hun leven. Zo konden we samen een gezellig moment beleven.” 

Mooie herinneringen

Het voorlezen breidde zich uit met beeld en muziek. De bewoners konden zich op zo’n middag echt verheugen. Niet alleen pianomuziek luisteren, maar ook zelf zingen.  Liedjes blijven nog heel lang bij mensen met dementie in het geheugen zitten. Van het één kwam het ander en Joke maakte de overstap van voorlezen naar het begeleiden van het Geheugenkoor dat werd opgestart. Joke kon als amateur pianospeler het koor De Koorraaltjes goed begeleiden. “Als we de zangboekjes aan de koorleden geven, beginnen ze spontaan te lezen en op te leven. Dit bracht mij op het idee om leesboekjes te maken. Ik zocht mijn voorleesverhalen, zangliedjes en gedichtjes op. Dit heb ik uitgeprobeerd met de bewoners en er kwamen leuke reacties en mooie herinneringen naar boven. Dat resulteerde in het uitbrengen van de leesboekjes. Daarbij ondersteund door mijn zonen.” 

Mooi resultaat

Om de boekjes een bijzondere uitstraling te geven, waren er illustraties, foto’s, teksten en liedjes nodig. “Het was een hele uitzoekwerk om de auteursrechten te achterhalen. Ik ontpopte me als een heuse administrateur. Alle mensen die hieraan mee hebben gewerkt zijn tevreden met het mooie resultaat.” In De leesboekjes met thema’s  zoals kerst, lente, zomer, herfst en winter staan gedichten, korte verhalen en liedjes. Het boekje is opgevrolijkt met mooie illustraties en afbeeldingen met vragen over vroeger en nu. Hiermee kan iemand met dementie mooie momenten uit het verleden op een eenvoudige en gezellige manier herinneringen ophalen. Aan de hand van enkele vragen sta je samen stil bij de tijd van vroeger en nu. De vragen leiden tot boeiende en leuke gesprekken. Dat zorgt dat je samen een fijne tijd doorbrengt en het versterkt de band. 

Wat is reminiscentie?

Reminiscentie is het bewust ophalen van herinneringen, waardoor iemand met dementie meer tevredenheid ervaart over zijn of haar leven. Door bewust herinneringen op te halen kun je een bijdrage leven aan de kwaliteit van het leven van de ander. Je kunt een aantal middelen inzetten om herinneringen naar voren te halen, zoals bijvoorbeeld: materialen, geuren, foto’s, muziek en gesprek. Het geheugen wordt zo gestimuleerd. De beoogde doelen zijn verbetering van het gevoel van tevredenheid over het leven, contact onderhouden, het contact hebben en houden met iemand met dementie en het gevoel van eigen waarde versterken. Door het ophalen van herinneringen kun je ook samen een levensverhaal maken. Een levensboek wordt gebruikt bij reminiscentie. Wil je meer weten over reminiscentie? Stichting Mantelzorgtrefpunt.nl heeft een aantal boeken die je kunt lenen of inkijken. Je kunt hiernaar vragen. 

Uitleenboekje

Stichting Mantelzorgtrefpunt.nl heeft het leesboekje Lente aangeschaft en je kunt dit boekje lenen.