IN GESPREK MET ANILAH WONGSOPAWIRO

Een regelmatige bezoeker van Mantelzorgtrefpunt Veldhuizen/Kernhem is Anilah Wongsopawiro. Zij is voor Malkander sociaal werker/burgercoach in de wijk Veldhuizen. Sinds januari 2001 is Anilah als professional in de gemeente Ede werkzaam; voornamelijk gericht op de doelgroep senioren. mantelzorgers kunnen vaak bij haar terecht voor een (ondersteunend) praatje, ontspanning,  en informatie over activiteiten en voorzieningen. 

Zorgen voor een ander

Anilah: “Vanuit mijn beroep heb ik vele vormen van mantelzorg gezien, van zeer intensief zorgen voor een ander tot het langdurig helpen bij allerlei klussen en huishoudelijke taken bij familie/vrienden en buren. Klaarstaan voor een ander in nood, voor kortere of langere tijd. Zorgen voor een ander is vaak niet gemakkelijk. Hoewel de meeste mantelzorgers dit met alle liefde doen, kan het voorkomen dat zij het als zwaar ervaren.” 

Opgaan in zorg

Er zijn allerlei vragen waar een mantelzorger mee te maken krijgt, zoals: 

  • Hoe kun je het plezier in zorgen er nog in houden en ‘genieten’ van het zorgmoment?
  • Hoe kun je jezelf in balans houden en zorgen dat je zelf niet omvalt?
  • Hoe kun je genieten van een moment voor jezelf zonder dat je er schuldig over voelt? 

“Vaak zie ik mantelzorgers tot het uiterste gaan en helemaal opgaan in de zorg. Dat kan ook niet anders als je bedenkt dat de ander steeds meer afhankelijk wordt van jou. Iets waar de zieke zelf niet om gevraagd heeft. Hoe kan je dan als mantelzorger dit leed verzachten? Voor elkaar zorgen, in goede en in slechte tijden, een belofte die partners elkaar hebben gedaan in het verleden. Wat als het niet lukt? Het gevoel van falen ….dat kan toch niet ?” 

Wederkerigheid

Zelf heeft Anilah lang klaar gestaan voor haar zieke moeder, die nu bijna 20 jaar geleden overleden is. De term mantelzorg was toen nog niet in beeld. Vanuit haar Surinaamse cultuur geldt het principe van wederkerigheid. Het is vanzelfsprekend dat kinderen  voor hun ouders zorgen. Anilah: “Wat ik me nog wel herinner uit die tijd is dat ik vaak oververmoeid was. Naast een fulltimebaan de zorg hebben voor een zieke moeder eist z’n tol. Gelukkig kon ik de zorg met mijn zus delen. Zij was op een andere manier betrokken bij het welzijn van mijn moeder. Het leek haar beter af te gaan dan ik dat kon.” 

Super(wo)man

“Wat ik mantelzorgers graag wil meegeven is dat zij zichzelf niet moeten ‘verwaarlozen’. Wees bewust van je eigen gezondheid en zorg goed voor jezelf. Er bestaat geen superwoman of superman. Geef toe dat je moe bent en neem je rust en ontspanning. Het Mantelzorgtrefpunt is een plek waar (ex)mantelzorgers elkaar ontmoeten, waar de sfeer veilig en ontspannen is. Er is ruimte voor alle vormen van emoties, er wordt gelachen en er wordt gehuild. Me-time, lekker een momentje voor jezelf.”

.