Donderdag 15-10-2029

Pff het houd niet op.. de coronavirus komt zo dichtbij. Op de verjaardag van mijn broer zouden we ‘s middags met z’n vijven zijn. Broer, wij tweeën en een bevriend echtpaar. Die man is halverwege ziek naar huis gegaan en bleek corona te hebben. We moesten 10 dagen binnen blijven. Na die tijd zijn we voorzichtig in alles. Als we die 1,5 meter afstand niet konden bewaren en toch fysiek contact hebben gehad, dan gingen we zelf in quarantaine.. Na een voorzichtige periode kon ik zus naar de dagbesteding laten gaan, eindelijk! ‘s Avonds werd ik gebeld dat één van de ouderen positief getest is. Wéér 10 dagen in quarantaine. Het thuisblijven is niet zo een probleem, maar de gangen nalopen van zus en steeds de situatie uitleggen is onbegonnen werk. Dat is onmogelijk voor iemand met dementie. Daarbij heb ik de zorg buiten de deur gehouden, waardoor ik de zorg op me genomen heb omdat er bij een thuiszorgorganisatie eveneens coronabesmettingen zijn. Ik ben huisvrouw, poetsvrouw, verzorger, organisator om alles in goede banen te leiden, telefoniste en administratief medewerker, maar het belangrijkste is het denken voor twee. Ik ben wel een kanjer, maar deze kanjer is moe. 

Vrijdag 16 oktober 2020

Het is nu 15.30 uur en ik ben nu al uitgeput. Ze hebben mijn spullen die niet gebruikt worden voor de expositie thuisgebracht. Vanochtend moest ik alle spullen opruimen, nadat ik ontbijt verzorgd heb, een pleister bij zus opgeplakt heb en heb getemperatuurd. Een groot aantal zware tassen en kratten en een was gedraaid. Hè hè dacht ik rustig achterover te kunnen zitten, was het al tijd voor de lunch. Na de lunch heb ik een filmpje op Netflix gedraaid. Op deze manier kan ik mijn rust pakken. Het is nu 15.30 uur en klaar met de rust. Ik ga lekkere warme thee maken en ervan drinken. Natuurlijk niet alleen voor mezelf, maar voor twee. 

Zaterdag 17 oktober 2020

Vanmorgen een telefoontje gekregen van mijn nicht, mijn neef (haar jongere broer) is overleden. Hij was COPD-patiënt, maar kreeg open tbc erbij. Werd verzorgd bij de intensive care als een coronapatiënt. Binnen een week was het bekeken. Wat ik wel eng vond. Hij was mijn leeftijdsgenoot. Ik ben slechts 2 maanden ouder. Vandaag staat opruimen op het programma. Bedden verschonen, wasjes draaien, de andere huishoudelijke taken en zorg verlenen aan zus, zoals pleister opplakken en temperatuur opnemen. Gisteren kreeg ik een whatsappbericht met oefeningen en hersengymnastiek, die ik thuis kan toepassen op zus, gekregen van een kennis die demente bejaarden begeleidt. Nou sorry het is mooi, maar daar heb ik echt geen tijd en puf voor! Of ik niks te doen heb zeg. Ik heb geheugentrainer van televisie opgenomen en samen met zus gekeken. Het woordjes maken gaat haar goed af, maar het onthouden van de boodschappen is bestemd voor mij. Nu is het 17.30 uur en het is weer tijd om te koken. 

Zondag 18 oktober

Het is nu 23.00 uur en ik ben zo moe maar te moe om te gaan slapen. Ik ben de hele dag druk geweest. Met de dagelijkse werkzaamheden en zorg. Maar ik heb een cake gebakken! Dat was ‘mijn ontspanning’. 

Maandag 19 oktober

8.30 uur, ben ik nou gek? Ik heb alles opgeschreven in haar agenda (van de postcodeloterij). Dat zus thuis moet blijven vanwege die quarantaine. Zij komt in haar pyjama tot twee keer toe naar beneden met de agenda en zegt “hier staat thuis blijven”. “Ja, je moet thuisblijven en dus doe je je huiskleren aan” zeg ik tegen haar. Het komt niet binnen. Uiteindelijk moet ik naar boven om de kleren aan te wijzen. Omdat ik ‘eigen’ ben, gaat ze hier nog even lekker tegenin. Om 9.30 uur kunnen we eindelijk ontbijten. Natuurlijk kan ze gelijk aanschuiven, want deze dame heeft alles al klaargemaakt. Voor de rest van de dag heb ik rustig aan gedaan. Lekker chillen. 

Dinsdag 20 oktober

Zus om 8.00 uur gewekt en gelijk de schone was in de kast opgeruimd. Ik zei “het is dinsdag en je hoeft nergens naartoe en je kunt je huiskleren aandoen”. Wonderwel het is zonder morren gelukt. Het verschonen en douchen of verfrissen laat ik aan haar zelf over. Nadat ik alles boven en beneden heb opengezet, ben ik gelijk de boodschappenlijst gaan maken met alle folders erbij. Morgen komt de hulp, maar zij mag niet binnenkomen. Zij gaat voor ons de boodschappen doen in plaats van schoonmaken. O ja, dat houdt in dat ik het moet doen. Na het ontbijt en de zorg voor zus ben ik maar aan de gang gegaan met stoffen, vegen en dweilen beneden en boven, de woonkamer, eetkamer, keuken, hal en vier slaapkamers. Natuurlijk moeten de drie toiletten en de twee badkamers ook worden meegenomen. Pfff, niet gek dat ik alle kruit heb verschoten. Ik ben te slecht in mijn eigen grenzen bepalen. Als ik bezig ben, dan ga ik gewoon door. En dat met al de ziektes die ik onder mijn leden heb. Hier moet ik de komende dagen van herstellen en bijkomen. Au, dat wordt niet meer veel doen vandaag. Ik krijg dit als ik mijn grenzen overschrijd. Ik laat me niet kisten! Een nieuwe dag met nieuwe kansen. 

Woensdag 21 oktober

Kleindochter is vandaag 11 jaar geworden. Helaas kan haar verjaardag niet worden gevierd vanwege deze rare tijd, dus dan maar leuke verjaardagswensen appen op de familie app. Nadat ik zus aangespoord heb om te douchen, ben ik zelf maar gaan douchen. Misschien wordt de spierpijn minder. Na die tijd kwam de hulp en zij ging de boodschappen halen. Toen ze terugkwam schrok ik hoeveel dat was. Nou ja, dan heb ik voor de hele week genoeg. 

Donderdag 23 oktober

Mijn achterbuurvrouw, die onlangs weduwe is geworden, kwam aan de deur. Helaas mag ik haar niet binnenlaten. Ze kwam vragen of ik eieren wilde. Ze ging altijd met haar man eieren halen bij de boer en wij kopen dan weer eieren van haar. Naast mij waren ook anderen die bij hen eieren gingen halen. Dat is dus nu afgelopen. Nu haar man is overleden, brengt een buurvrouw haar naar de boer. Zij wil alleen voor haarzelf en voor mij eieren halen. Ik had altijd een goede band met hen van geven en nemen en dat werpt u zijn vruchten af! Natuurlijk kwam mijn zus naar de deur en nodigde haar uit binnen te komen. Pff L, ondanks mijn spierpijn ben ik met de snoeischaar aan de slag gegaan. Ik heb de takken van de blauwe regen afgehaald, omdat de takken in de dakgoten gegroeid zijn. Daardoor kwam de regen van gisteren onder de deur van de overkapping naar binnen. En morgen wordt de bruine (gft) kliko opgehaald, dus dat was mijn stok achter de deur. Ik hoef je niet te vertellen dat ik nu kapot ben. 17.15 uur, ik moet weer gaan koken. Lekker witlof met ham en kaas.