Klessebasjes heeft prentenboekjes en puzzelboekjes voor mensen met dementie op de markt gebracht. Klessebasjes wil met leuke, herkenbare, ongedwongen en laagdrempelige puzzels en spelletjes en prentenboekjes, een gesprek op gang brengen met iemand met dementie. Een gesprek door samen terug te gaan naar vroeger, dat aansluit op de nog aanwezige belevingswereld van iemand met dementie. Door het ophalen van persoonlijke herinneringen, krijgt iemand met dementie weer een verhaal en doet hij of zij ertoe! Dat vergroot in een gesprek het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Doel boekjes

Het doel van de boekjes is om gezellige, ontspannen momenten met elkaar te delen met onderonsjes. Vooral een gelijkwaardige gesprek tussen iemand met dementie en zijn of haar familie, naasten en verzorgers. Belangrijk is het vergroten van de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van iemand met dementie, zodat deze het gevoel heeft ertoe te doen. Daarbij is het van belang de mens als persoon te blijven zien achter de ziekte. Voor de zorgprofessional is het een manier om iemand met dementie beter te leren kennen.

Naam

Klessebasjes komt van de woorden ‘Klessebesjes’ en ‘Seba’. Klessebessen betekent babbelen, keuvelen of kwebbelen. Een ‘klessebesje’ staat dan voor een ‘babbeltje’ of een ‘kletsje’. Seba is de naam van de moeder van de uitgever van de boekjes.

Boekjes bekijken

Stichting Mantelzorgtrefpunt.nl heeft een puzzelboekje en twee prentenboekjes voor de boekentafel. Wil je deze boekjes bekijken of lenen? Laat het dan even weten. 

© Mantelzorgtrefpunt.nl/Agnes Lagerweij