In een gelijkwaardige relatie draait het om geven en nemen. Je steekt allebei energie in het contact en je respecteert elkaars grenzen. Als je mantelzorger bent van iemand die zorg nodig heeft, dan is die balans uit evenwicht. Je geeft meer dan je terugkrijgt. Hoe je daarmee omgaat bepaal je zelf. Het is bijvoorbeeld kiezen tussen gelijk of geluk.

Als je gelijk hebt, dan voelt dat goed. Gelijk gaat vaak over meningen, gevoelens, principes of normen en waarden. Dat is voor iedereen anders. Als je geen gelijk krijgt voelt dat alsof je onrecht is aangedaan. Wanneer je aan je gelijk werkt, is dat misschien goed voor jou maar niet voor je relatie.

Geluk is een vrolijk, tevreden, ontspannen en verheugend gevoel. Het zorgt voor verbinding met de ander. Geluk gaat over positief zijn, veerkracht, liefde, motivatie, hoop en optimisme.

Blijven hangen in je gelijk heeft tot gevolg dat gevoelens van boosheid, verdriet en gekwetstheid overheersen. Je laat het er niet bij zitten en je gaat in verzet. Waarom overkomt juist jou dit? Het is lastig om je van deze negatieve gevoelens los te maken. Je kijkt achterom naar wat er niet meer is en vergeet te kijken naar het hier en nu. Geluk gaat over tevreden zijn met hoe het nu is, dat roept positieve gevoelens op. Je accepteert zoals het is, kijkt naar de mogelijkheden en dat geeft meer plezier, geluk en voldoening.

Marie haar man heeft Alzheimer. Haar leven stond stil toen zij de diagnose hoorden. Hij was net 3 jaar met pensioen en ze hadden nog zoveel plannen. Met een camper door Europa rondreizen en dagjes uit. Daar is nu een streep door getrokken. Marie heeft het alleen maar over wat zij moet missen en wat dit met haar doet. Het maakt haar humeurig en dat heeft weer invloed op de stemming van haar man en het contact met haar kinderen en vrienden. Het lukt haar niet om met deze andere manier van leven om te gaan en met haar man, kinderen en vrienden nog een stukje levensplezier te hebben. Op advies van de huisarts is zij naar een gespreksgroep gegaan. Om de situatie te verwerken en er beter mee om te gaan. Het lukt haar nu beter wat positiever te zijn en om te kijken naar wat nog wel mogelijk is. Ze halen nu samen uit het leven wat erin zit.