OPSTEKERS

De mantelzorgtaak is iets wat je automatisch en ongemerkt oppakt. Het begint met de administratie overnemen en de betalingen van de rekeningen doen. Langzaam vloeit dat over in andere taken zoals het chauffeuren naar familie of het ziekenhuis, het regelen van de boodschappen tot het doen zorg. Beetje bij beetje komt er steeds meer op je schouders te rusten. Je denk ‘dat doe ik wel even’. De vragen om hulp beginnen steeds meer te beknellen.

Vrijblijvendheid verandert in een beklemmend gevoel. Je ervaart het als een plicht, waaraan je niet kunt ontkomen.Iets dat beslist moet gebeuren. Ken je nog dat liedje van Herman van Veen? “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast”. Alleen al deze tekst maakt dat je de druk van binnen voelt toenemen. Onrust komt om de hoek kijken. Eerst zie je nog wel uitwegen om na het mantelzorgen adempauzes in te lassen om even de spanning van je schouders af te laten glijden. Dat lukt je steeds minder, totdat de overbelasting de overhand neemt. Lichamelijk zit je niet zo lekker in je vel en je bent humeurig. Je kunt niet veel hebben en alles lijkt teveel. Daarover voel je je dan weer schuldig over naar je naaste toe. Het is alsof je een marionet bent die geen controle heeft op zijn of haar doen en laten.

Te laat kwam het waarschuwingsbord met in grote letters STOP erop in beeld. Eerlijk gezegd zag je dat wel, alleen je negeerde het signaal. Tijd om zelf de leiding in handen te nemen en je eigen keuzes te maken. Door eens wat aardiger voor jezelf te zijn. Besef dat iets voor 75% doen goed genoeg is. Je hebt niet het alleenrecht op mantelzorgen verworven. Anderen willen best bijspringen en helpen met mantelzorgen.

Pak de spanning aan en geef de ander de ruimte om ook een bijdrage te leveren. Zoek de broodnodige ontspanning op door het maken van een wandeling of uitstapjes met vrienden of familie. Ga eens gewoon niksen. Lekker languit op de bank liggen of kijk naar een leuke film. Dat zijn kleine heimelijke genoegens die je blij maken en die van betekenis zijn. Het zijn de geluksmomentjes die glans geven aan je dag. Kijk met een blik naar de dingen die er wel zijn en geniet daarvan. Dat is een win win situatie. Positief zijn zorgt dat je minder stress ervaart en het is ook nog eens goed voor je immuunsysteem. Zo werk je aan je lichamelijke gezondheid. Een schouderklop, samen met de waardering die je krijgt voor wat je doet, is een pluim voor je humeur.